top of page

CamNam 15

2015-02-04 00.10.09.jpg

Sted: Doha – Phnom Pehn – Siem Reap – Danang – Ho Chi Minh Byen – Doha
Dato: 31. januar – 8. februar 2015

 

 

31. januar 2015

Avreise fra Gardermoen til Doha. Så snart vi landet i Qatar, så fikset «junior-sheik`ene» i passkontrollen visum for oss inn i Qatar. Vi heiv oss inn et par drosjer og føyk inn til sentrum. Selv om Doha ikke kan sies å være byen med høyest party-faktor, fant vi en slags bar reservert for utlendinger som serverte både hamburger og deilig kaldt øl, det eneste vi rakk før vi reiste videre.

 

Søndag 1. februar

Vi lot selvfølgelig ikke jet lag eller lang reisevei bremse oss, så etter at vi landet i Phnom Penh kl 14.25 lokal (08:25 norsk tid), ga vi full gass - nesten. For litt turister måtte vi leke i en slik by siden ingen av oss hadde vært i Phnom Penh før. I løpet av noen korte timer skulle vi ha med oss den aller viktigste «must see»-severdigheten i byen. Vi tok derfor først en tur til Wat Phnom. Byen er stort sett flat som en pannekake, men har noen få høyder. Wat Phnom – en pagode (et frittstående tempel) - er selve symbolet på byen Phnom Pehn, og ligger på en av de få høydene i byen.

 

Dette var en «soft» start etter en lang reise og 6 timers tidsforskjell. Nå var vi klare for et lite velkomstparty. Vi sjekket inn på Ohana Hotel, alle fikk seg en rask dusj før vi dro ut til middag på en fantastisk bra lokal restaurant. Vi fikk også tid til en liten pub til pub-runde for å se litt på lokalkulturen i byen.

 

Mandag 2. februar

Etter en rask frokost, ble vi hentet av en buss som tok oss ut til et sted som er verdenskjent for sine grusomheter – den tidligere videregående skolen Tuol Sleng, også kalt «S21-fengslelet».

 

Her kom vi bokstavelig ansikt til ansikt med Røde Khmers forferdelige forbrytelser.

 

Tuol Sleng-skolen ble gjort om av Røde Khmer til et senter for forhør, tortur og død, og i dag er det blitt et museum for tortur, og er der for å minne om besøkende på de forferdelige grusomhetene som skjedde i Kambodsja. 17.000 mennesker gikk gjennom portene til dette fengselet, og bare syv overlevde og kunne fortelle historien om S21. Noen av oss fikk også hilse på en av disse syv når vi var der. Et besøk til Tuol Sleng er en opplevelse som setter dype spor, og det er slett ikke alle som ønsker å besøke dette stedet. Gutta var allikevel enige om at dette er et viktig element for å forstå det «helvete» Kambodsja har opplevd.  

 

Vi fulgte så den samme veien videre som fangene fra Tuol Sleng måtte ta. Turen gikk ut av byen og videre til Killing Fields (kirkegården Choeung Ek) – stedet der S-21 endte sine dager. Rester av 8985 mennesker har blitt gravd opp av massegraver og puttet inn i et minnemonument, hvor man kan se hodeskaller og beinrester.  Fremdeles kommer det ben- og tøyrester opp fra jorda her.

 

Disse stedene er grufulle, men absolutt et «must see» når du er i Phnom Penh-området.

 

Tidlig ettermiddag – klokken 14:05 fløy vi en kort tur videre fra Phnom Penh til Siem Reap, hvor vi sjekket inn på Hanuman Alaya Boutique Resicence. Vi rakk et par kalde øl i baren, før tuc-tuc`en tok oss til den beste lokale restauranten – riktignok etter Kambodsja-standard. Etter middag gikk vi en liten runde i Siem Reap, og det var ikke vanskelig å forstå hvor vanskelig situasjonen er for de som bor der, ikke minst for barna. Tilbud om ting vi ikke engang ønsker å tenke på fra småjenter ned i 10-årsalderen er ikke akkurat det vi gutta synes er stas.

 

En ny tidlig kveld for oss – for neste dag skulle vi ennå tidligere opp: Dvs midt på natten!

 

Tirsdag 3. Februar
Som nevnt, vi sto opp midt på natten og reiste ut til Ta Prohm for å oppleve dette fantastiske stedet i soloppgangen. Vi hadde selvfølgelig også «Champagne Breakfast» på Ta Prohm.

Etter å ha sugd til oss alle inntrykkene fra Ta Prohm, fortsatte vi til den gigantiske Takeo-pyramiden - et av de høyeste templene i Angkor-området. Pyramiden ble bygget på slutten av det 10. århundre, men den ble aldri fullført.

Vi kunne jo ikke være i Angkor-området uten å få med oss en oversikt over hele dette fantastiske område. Da vi – som vanlig – ikke hadde all verdens tid til rådighet, tok vi resten av sight-seeingen med helikopter. På den måten fikk vi på en fantastisk spektakulær måte sjekket ut hele Angkor – inkludert et av verdens underverk, Angkor Wat. Man skulle kanskje trodd at nå var hele dagen gått, men – siden vi var oppe tidlig – startet vi helikopterturen allerede ved 10-tiden om morgenen.

Ettermiddagen var satt av til skattejakt på fantastiske Angkor Thom. Hva er vel kulere å besøke denne verdenskjente attraksjonen ved å utforske området gjennom å svare på quiz og lete etter ledetråder innenfor templene i den store, gamle byen Angkor Thom?

Vi besøkte også Bayon's strålende gigantiske ansikter og noen mindre, mer eksklusive ruiner hvor vi var de eneste besøkende.

Men, nå - på tampen av dagen - var det tid for litt egenopplevd action. Firehjulinger – quad bikes – sto på programmet. Og da snakker vi ikke om en pingletur på bane, men skikkelig rå tur i vann, tøffe, støvete veier, åskammer, sand og mye mer. Vi kunne nyte den vakre Angkor-solnedgangen under en kort «øl-stopp» for å fjerne støvet fra tørre halser, før vi ga full gass på resten av turen. 

Middagen denne kvelden var på lokal restaurant med en liten tradisjonell, lokal danseoppvisning for å feire vinneren av ettermiddagens skattejakt og snakke om de rå opplevelsene på quad`en.

Onsdag 4. februar

En ny dag der vi sto opp ved morgengry for å besøke Angkor Wat – «alle templers mor».

 

Dette tempelet regnes som verdens største religiøse bygning, og er den perfekte sammensmeltningen av symbolikk og symmetri og en kilde til stolthet og styrke for alle Khmerere.

Angkor Wat ble bygget i det 12. århundre av King Suryavarman II, og er det mest berømte tempelet i Angkor.

 

På Angkor Wat hadde vi «picnic breakfast», og mens folkemengdene ennå var på hotellene sine kunne vi utforske hele Angkor Wats prakt i fred og ro. Vi startet med å utforske mysteriene rundt historier fra hinduistisk mytologi og Khmer-rikets herligheter. Med en utstrekning på nesten en kilometer, er disse intrikate utskjæringene en kandidat til verdens lengste, sammenhengende kunstverk.

 

Etter Angkor Wat var det igjen på tide med et adrenalin-kick.  Zip-line sto for tur. «Flight of the Gibbon» het stedet hvor vi kunne fly gjennom luften over jungelbaldakinen. Med 10 zipliner, taubroer, et trehus og et 15-meters slyngedropp for de aller tøffeste, var dette perfekt for oss gutta.  

 

Etter middagen på en lokal restaurant i Siem Reap, dro vi til flyplassen og tok kveldsflyet til Da Nang i Vietnam. Fra flyplassen gikk turen rett til The Ocean Villas som lå rett ved stranden, ca 15 km fra Danang sentrum. Her hadde vi booket to store luksuriøse hus med alle fasiliteter for noen dager med egen regi.

 

Torsdag 5. februar

Etter frokost dro hele gjengen på tur med jeeper. Vi kjørte langs kysten til det historiske Marble Mountain. Turen fortsatte videre til Sun Tra-halvøya og Linh Ung Bay But-Pagoden med den 67 meter høye Lady Buddha-statuen ved navn Quan Am. Pagoden er kjent som  et av de mest betydningsfulle pilgrimsmålene for buddhister i Vietnam.

 

Fra toppen av Son Tra-fjellet kunne vi se hele Da Nang by og den buede formede kysten som danner Da Nang Bay.

 

Turen gikk videre til en annen del av Son Tra-fjellet; Monkey Mountain Heliport Vestige. som ble bygd i 1965 av den amerikanske hærer, og ble et strategisk område under Vietnam krigen.

 

På kvelden spiste vi middag inne i Da Nang ved Hàn-elva. Etter dette tok vi en kort pub-til-pub-runde, før turen gikk i retning av byens råeste nattklubb. På veien bort til nattklubben fant Bjørn ut at det var mer spennende å gå på toalettet utendørs midt i Da Nang sentrum enn å besøke et toalett på et av de mange stedene vi besøkte.

 

På New Phuong Dong Nightclub, som er regnet som en av de beste i Asia, tok det helt av. Et vanvittig lysshow og EDM pumpet ut i lokalet. Folk tok helt av på dansegulvet og det var ekstrem høy stemning. Johannes synes da at det eneste vi kunne drikke var ekte champagne – og selvfølgelig av beste kvalitet. Dermed forsvant 32.000 NOK til edle, franske dråper før vi satte oss i drosjene og vendte hodene hjem til The Ocean Villas. 

 

Fredag 6. februar

Etter frokost delta vi oss i to grupper. En gruppe spilte golf, mens den andre leide bil og dro på sightseeing, bl. a til Hoh An, Vietnams eldste by.

 

Dette var en dag preget av avslapning. Vi besøkte den flotte stranden og badet litt rett i nærheten av hotellet. Det var nå greit med litt avslapping etter et ganske tett program.  

 

To dager til avslapning og strandliv var mer enn nok for CX, så på ettermiddagen lettet flyet vårt fra Da Nang flyplass i retning av Ho Chi Minh.

 

Etter at vi landet på Ho Chi Minh flyplass, rakk vi akkurat å kjøre rett til Eden Saigon Hotel for å sette av bagasjen, før turen gikk videre til middagen ombord i en båt på Saigon River.

Mens vi spiste og drakk øl fra våre egne øltårn ved bordet, kunne vi se Ho Chi Minh byen i mørke fra båten. I tillegg ble det arrangert et show for oss preget av balansekunst med skarpe kniver og sverd akkompagnert av tradisjonell, vietnamesisk musikk.

 

Lørdag 7. februar

En ny dag med fullspekket program sto for tur.

Vi sjekket ut av hotellet, overleverte all bagasje til adventure-selskapet vårt og ble plukket kl 09.00 av en skranglete buss av vietnamesisk standard som tok oss til et av de mest berømte områdene for Vietnamkrigen – Cu Chi-tunellene. Disse tunellene er en helt utrolig underjordisk verden som ble brukt av de vietnamesiske kommunistene – Vietcong - for å unnslippe amerikanerne.

Vi fikk teste og selv erfare hvor trange disse tunellene var, og – det var ikke akkurat alle av oss som hadde kroppsformen som var nødvendig for å teste de originale tunnelene. For de av oss som klarte det var det uansett en fascinerende, men klaustrofobisk opplevelse.

Vi avsluttet besøket på Cu Chi med en skytekonkurranse der vi kunne velge mellom AK-47, M16,  M60 maskingevær, US-carabin, M1-Garand og Russisk SKS.

Vi fikk i oss en kjapp lunsj før vi startet på den mest ekstreme kjøreturen i en by vi noen gang har hatt.  Vi fikk erfare byen Saigon på Vespa-scootere. Kjappere og mer risikofullt er det nok ikke mulig å utforske Ho Chi Minh-byen. En virkelig effektiv måte å få med seg Saigon på kortest mulig tid. Mens vi klamret oss fast, krysset scootersjåførene gatene med innersvinger mot trafikk, oppå fortauene fullt av folk og mot enveiskjøringer. En erfaring helt i CX-ånd når vi først skulle være i en storby.

Til slutt ble vi plukket opp av en buss med all bagasjen vår, som tok os til Tan Son Nhat flyplass i riktig tid før avreise til Doha for et 8 timers nattstopp.

 

Etter landing i Doha kl 23.00, ble vi kjørt i 2 SUVer ut til en oase ute ørkenen.

 

Søndag 8. februar

I oasen, mens maten ble tilberedt, var det tid for volleyballkonkurranse, og mens beduinbålene blafret fikk vi servert nydelig kamelbiffer og lammekjøtt med alt mulig eksotisk tilbehør og «kamelmelk».

Rundt bålet ble det tid til å mimre litt om gamle turer og det vi hadde opplevd i Kambodsja og Vietnam.

Etter maten ble det flere konkurranser før vi satte oss i SUVene som tok oss tilbake til flyplassen tidlig på morgenen.

 

En kjapp tur innom butikkene på flyplassen i Doha før vi fløy hjem ved 8-tiden lokal tid.

 

Deltakere:

Team CamNam:

  • Anskau (lagleder), Nomme, Snilsberg, Strøm, Sundet, Stokkmo (når ikke arrangerer)

 

Team VietBodia:

  • Almestrand (lagleder), Gaasrud, Hauklien, Mellerud, Solbakken, Lium (når ikke arrangerer)

bottom of page