top of page

Greenland/Spain 05

Sted:  Kangerlussuaq – København – Alquezar – Pyreneene – Barcelona

Dato: 16. – 23. september 2005

 

16. september

Etter en fem timers flytur fra København landet vi i Kangerlussuaq på Grønland, et tettsted med 500 innbyggere som nesten alle arbeider på flyplassen. Vi skiftet klær, og ble tatt direkte ut på breen av kjentmenn på øya. Kjøreturen til breen tok oss over svært spesielle landskap – det var ingen trær, og vi kjørte forbi rester etter krasjede fly og en 18-hulls golfbane hvor underlaget ene og alene besto av sand. Vi gikk på isen og gjennomførte en ”photo session”. Været var godt, og temperaturen var på ca 5 plussgrader. Når vi kom tilbake til leiren vi bodde i, var middagen klar. På menyen sto det moskusburger og grillet reinsdyrkjøtt.  Etter middag hadde vi en konkurranse i eskimo disipliner, slik som øksekasting og bueskyting.

 

17. september

Moskusjakt sto for tur! Vi hadde loddtrekning for å avklare hvem som skulle skyte først. Per-Ivar vant! Vår kjentmann, Jens, ”garanterte” at vi ville felle moskus innen vi hadde gått 7-8 kilometer. Etter ca 9 timers gange i fjellet hadde vi tilbakelagt ca 30 km. Endelig så vi vår første moskusflokk. Nå var jakten i gang, men avstanden var stor. Da vi var kommet frem til foten av fjellryggen hvor vi hadde oppdaget moskusene, begynte det å snø kraftig og i tillegg kom tåken. Når vi endelig var fremme i området, var dyrene forsvunnet, og det var bare å gi opp. Etter et par kilometer til, så vi ytterligere et par okser, men de var det uaktuelt for oss å skyte. Vi hadde ikke annet valg enn å returnere til campen uten å ha fullført oppdraget. Etter middag og noen få glass, dro vi til den lokale baren. Den var så godt som tom, og vi endte opp med å spille dart og biljard.

 

18. september

Vi bare måtte skyte en moskus! Vi bestemte oss for at en mindre gruppe skulle reise ut å jakte, mens resten dro på skytebanen for å teste ulike geværer, blant annet en skarpskyterrifle. Konkurransen, som startet dagen før med eskimo disipliner, fortsatte.

Gruppene møttes igjen til lunsj. Jaktlaget hadde hatt et uhell med bilen, en Arctic Truck. Mens de var ute og kjørte, så de plutselig et hjul som spant forbi bilen. Stor var overraskelsen når de oppdaget at det var deres eget venstre bakhjul som de hadde sett.

Mens vi ventet på at bilen skulle bli reparert, dro vi av gårde for å teste ATVer og beltevogner i elvedeltaet i nærheten av campen. Når bilen var klar forvant jaktlaget ut igjen for å finne moskusene. Denne gangen var hellet med dem, og en flott moskusokse ble felt på første skudd, flådd på stedet og kjøttet lastet på bæremeisene. Hodet ble også skåret av, og tatt med som trofé til de som ikke hadde fått anledning til å være med på jaktturen. Igjen var det moskuskjøtt som sto på middagsmenyen, riktig nok ikke vår egen moskus, da denne måtte henge i minst 14 dager for å bli skikkelig mørnet. Etter middag leide vi stedets bowlinghall og fortsatte konkurransen.

 

19. september

Avreisedag fra Grønland! Men først besøkte vi museet som fortalte om flyskvadronene og den militære flyaktiviteten på øya før vi fløy til København. Vi ankom København om kvelden på grunn av tidsforskjellen mellom Grønland og Danmark. Der tok vi farvel med de som måtte hjem og fortsatte inn til sentrum hvor hotellet lå. Litt senere endte vi opp på en bar som spilte god og gammel 80-tallsmusikk.

 

20. september

Vi fløy ut fra København tidlig om morgenen, og var i Barcelona på formiddagen. Leiebilen ble hentet, og med to GPSer i funksjon, satte vi kursen mot Huesca, hvor vi plukket opp Ewa som var vår guide og ”fixer”. Vi fortsatte til Alquezar, en liten landsby i bunnen av Pyreneene med ca 300 innbyggere. Kjøreturen til Alquezar tok mellom fire og fem timer fra Barcelona. Vi sjekket inn på Hotel Santa Maria, et hyggelig hotell med flotte rom og veldig koselig atmosfære.

 

Det ble bare tid til en rask innsjekk og å lempe inn bagasjen, før Ewa tok oss med til en lokal vingård. Innhøstingen og produksjonen var i full gang, og sjefen for vingården ga oss en skikkelig omvisning og viste oss hvordan de produserte vinen. Vi endte opp i vinsmakingsrommet hvor vi fikk smake på et utvalg av vinene de hadde produsert, og en av de vi smakte på hadde nylig fått sølvpremie på en stor internasjonal konkurranse i Bordeaux. Det ble etter hvert høy stemning rundt bordet, og Henning forsøkte å bidra med å lære spanjolene noen nordiske gloser som førte til mye latter blant oss andre.  

 

Før vi reiste tilbake til hotellet, kjøpte vi seks flasker med vin til vårt årlige Camel Extreme Adventure Party. Vi avsluttet kvelden med en drink i hotellbaren før vi la oss.

 

21. september

Etter frokost kjørte vi i halvannen time innover i Pyreneene til området hvor vi skulle paraglide. Dette var ett av europas beste paragliding-steder. Enkelte av oss var ganske spente da vi kjørte oppover de svingete og dårlige grusveiene mot toppen av fjellet, også fordi turen opp var risikabel. I fra 2400 meters høyde startet glidingen. Det var et fantastisk syn å se dalen under seg i det flotte været. Vi svevde i skjermen i omtrent 30 minutter. Det var en naturopplevelse som få av oss hadde opplevd tidligere og som ga mersmak. Vi tok noen bilder, og Helge filmet med videokameraet slik at vi kunne dele noen av inntrykkene med de som ikke kunne delta. Instruktørene, som var fra Chile, inviterte oss til flere paraglidingopplevelser i deres hjemland.

 

Når vi kom tilbake til Alquezar, hadde Ewa arrangert middagen i en lokal familierestaurant. Minst ti lokale retter kom på bordet sammen med de lokale vinene og lokal sprit. Det manglet ikke på noe, og vi tok rikelig for oss.

 

22. september

I samme bygg som hotellet holdt Avalanche til. Et selskap som drev med klatring, canyoning (juvvandring) og andre fjellsporter. Guidene utstyrte oss med det vi trengte og vi satte kursen for den beste canyoningelven i området. Selv om flere av oss hadde prøvd juvvandring i Norge, måtte vi innrømme at dette var noe ganske annet. Utfordringene her i Pyreneene viste seg å være både større, bedre og våtere! Vi svømte, fløt, hoppet og dykket oss gjennom hull og huler i elven. Turen tok over fire timer, og vannet var kaldt og klart. Vi kunne til og med se fisker. Juvvandringen sluttet ved en demning, og to av CX-guttene tok den siste utfordringen sammen med guiden, å hoppe fra toppen av demningen og ca 15 meter ned i elven under.  

 

Etter å ha hentet bilene reiste vi tilbake til hotellet, sjekket ut og kjørte Ewa tilbake til Huesca, før vi fortsatte til Barcelona.

 

I Barcelona hadde vi, i stedet for hotellrom, leiet en gigantisk leilighet rett i nærheten av La Rambla. Eieren av leiligheten hadde gjort klar en stor Tapas-buffet, lagt champagnen i kjøleren og forbredt de øvrige drikkevarene som skulle løfte stemningen til tops på turens siste kveld. Etter måltidet dro vi ut for å utforske nattelivet i Barcelona, før vi tidlig neste morgen kom tilbake for noen minutters søvn.

 

23. september

Tiden for å reise tilbake til Norge, var dessverre inne. Vi hadde en direkte flight til Oslo, og alle kom seg helskinnede hjem etter en fantastisk tur. 

 

Deltakere: Henning Almestrand, Einar Golberg, Sverre Gaasrud, Paal Lium, Stig Arne Mellerud, Lars Nomme, Nicolai Samuelsen, Helge Snilsberg, Per-Ivar Stokkmo, Morten Strøm, Johannes Sundet

bottom of page