top of page

South Africa 95

 

Sted:                 Johannesburg – Tabazimbi – Sun City – Port Elizabeth – Beacon Island – Garden Route – Cape Town

Dato:                21/9-2/10-95

 

 

Torsdag 21. september

Vi møttes alle sammen på Fornebu. Sverre tok farvel med gutta, og var nok lei seg for ikke å bli med. Vår flyrute gikk fra Oslo, via Heathrow og til Johannesburg. Reisetid ca 12 timer. Noen handlet tax-free og noen begynte å drikke øl. Vi forsøkte å konsumere litt alkohol for en god natts søvn. Fungerte bra for noen andre sov dårlig. Per-Ivar og Johannes satt sammen på flyet, og når middagen skulle komme, bestilte Stokkmo 2 gin&tonic, 2 flasker hvitvin, 2 flasker rødvin, og 2 cognac, mens Sundet sov. Akkurat når flyvertinnen kom med drikkevarene, våknet Johannes, tittet våkent på det som ble servert, hvorpå han raskt henvente seg til flyvertinnen og sa ”I`ll have the same as him”.

 

Fredag 22. september

Vi landet tidlig morgen i Johannesburg, en by med ca. 5 mill. mennesker (3 mill. mørkhudede og 2 mill. hvite). Vi lesset bagasje og utstyr ombord i biler for så å kjøre innom et marked på vei ut av byen. Handlet litt suvenir og drikkevarer, før vi kjøret videre 2 timer til vår første Base Camp. En flott lodge i bushen med svømmebasseng og alle tenkelige fasiliteter. Etter en rask innsjekking var det samling i poolen og en duggende frisk bayer. Gjett om det var deilig etter en lang reise. Vi spiste en deilig lunsj og deretter bar det ut i bushen og "game viewing". Vi så masse forskjellige ville dyr, bl.a. villsvin, impala, antiloper, giraff, m.fl. Vi var tilbake kl. 18:40 til nok et måltid og drinker. Det viste seg at programmet ikke var lagt opp som forventet, så vi brukte kvelden til å lage et nytt opplegg. Utover kvelden steg stemningen, mange gode historier og vitser. Gammel god "gutta på tur stemning".

 

Lørdag 23. september

Vi stod tidlig opp. Spiste en god og deilig frokost og deretter bar det av sted i bil til et naturreservat (ca. 1 times kjøring). Her så vi mange ville dyr som nesehorn, flodhest, gnuer, vortesvin, elefanter, blue wildbeest (en slags bøffel) og kudu. Vi spiste lunsj på et reservat i bushen og satte deretter kursen tilbake til vår Base Camp. Fantastisk naturopplevelse. Det var tid for første dag med vår intern konkurranse, putting med golf og "ild prøven". Einar og Trond vant og leder etter første dags konkurranse. Nok et deilig middagsmåltid ble inntatt med masse drikke og det ble som kvelden før en svært lystig gjeng.

 

Søndag 24. september

Helge, Johannes og Trond (med som observatør) stod opp kl. 05:00 for å dra på jakt. Med seg hadde de noen lokale jakt guider. De var tilbake først kl. 20:30 på kvelden. De hadde kjørt hele dagen rundt på jakt etter impala (hjortedyr med et flott gevir). Dessverre fant de ikke jaktbytte de søkte, men fikk allikevel en flott naturopplevelse. Resten av gjengen hadde nok en dag med "game viewing" i bushen. Denne gangen skulle vi forsøke lykken å finne kattedyrene. Vi gikk et par timers tur til fots, men dessverre ingen løver, geoparder o.l. Vi fikk derimot oppleve et ublidt møte med et nesehorn som kom bardust på oss rundt en sving. Den var ikke mer enn 4-5 meter unna oss, blåste i nesa og sparket i bakken så det ristet (har det på film). Heldigvis fikk vi rolig trukket oss tilbake. Dette dyret hadde knust oss om den hadde angrepet. En svært så varm dag, så det var godt å komme tilbake til Base Camp for avkjøling i poolen og kalde forfriskninger. Til tross for flotte opplevelser, leverte ikke Sigurd Halvorsen det vi hadde forventet. Programmet ble stadig endret til irritasjon for gutta. Vi begynte å bli utålmodige. Har du sett et dyr, har du sett dem alle. Vi måtte ha mer action, slik vi hadde blitt lovet av Magnum Jaktreiser. I morgen skulle vi til en krokodillefarm og Sun City. Dette skulle bli bra.

 

Mandag 25. september

Vi sto tidlig opp og dro til Sun City. Alle unntatt Johannes. Han blir igjen for å søke ny jaktlykke. To enkeltrom holder for 12 CX-karer. Etter å ha besøkt krokodillefarmen booket vi inn på et ubeskrivelig flott hotell. Sun City var som en megastor oase, kunstig bygget opp i gammel romersk stil. Afrikas svar på Las Vegas – men helt uten plastikk eller neon. Som de selv kaller det - "Africas Kingdom of Pleasure". Et helt rått sted som ikke er mulig å beskrive med ord, det bare må oppleves! Vi koste oss i solen på den kunstige badestranden og badet mens bølgemaskinen skapte havstemning. Hvilket herlig liv. Vi beveget oss rundt etter stadig nye oppdagelser. Ja, det var som å bevege seg inn i en stor jungel, hvor det plutselig dukket opp en ny elv med fossefall og herlig vann å bade i. Vi spiste lunsj på Palace Hotel (rangert blant de 10 beste hoteller i verden) og markerte bursdagen til Einar og Trond. Senere spiste vi middag, var på disco og casino. Den gode stemningen var så absolutt tilbake i gjengen. De første begynte å legge seg ved 03-tiden.

 

Tirsdag 26. september

Noen stod opp gry tidlig for å spille golf på "The Sun City Golf Course" , designet av selveste Gary Player, en av de flotteste golf baner i verden. Her svømte krokodiller i vannhindre, så det gjaldt å være observant for ikke å bli krokodillemat. Andre spilte minigolf og badet. Senere møtte vi Johannes på hotellet. Han hadde skadeskutt 2 impalaer som måtte spores opp og avlives. Men fangst ble det! På ettermiddagen kjørte vi ca. 2 timer til Greenby Lodge og avsluttet i gammel maner med middag, drikke og mimret om de siste 24-timers hendelser.

 

Onsdag 27. september

Stod opp 05:00 klar for ballongferd. Fantastisk opplevelse i en sol oppgang jeg aldri har sett maken til. Vi fløy over steppene og dyrene. Vi avsluttet med champagne ute i det grønne før vi inntok frokost og fortsatte ferden til Johannesburg igjen. Herfra skulle vi fly til Port Elisabeth (ca. 1 times flyreise med mellomlanding i East London). I Port Elisabeth ble vi møtt av "Smiley og dama", venner av Sigurd. De skulle frakte oss hele veien ned til Cape Town. Etter 2 timers kjøring stoppet vi på et sted som heter Plettenbey Bay, og bodde på et sted som het Cresent Court, et feriested for hvite. Etter dusj og middag ble det en runde på pub og discotek før vi kveldet.

 

Torsdag 28. september

Vi stod tidlig opp. "Smiley" hadde organisert masse forskjellige aktiviteter som vi kunne velge utfra, slik som haifiske, golf, heste ridning og dykking. Fiskerne hadde fått et par småhai og noe annet småtjafs.  Den største opplevelsen fikk de da en stor hval dukket opp ikke veldig langt unna og viste oss den enorme halen før den dukket under. Dykkerne hadde noen fantastiske dykk. De traff på en stim av delfiner (20-25 stk.), og den afrikanske dykkelederen gikk helt ”bananas” og sa at delfinene hadde beskyttet dykkerne mot haier. Dette hadde selv han aldri opplevd før.  Etterpå ble det ridetur på gjengen. Cowboy'ene hadde en ubeskrivelig naturopplevelse på hesteryggen gjennom jungel lignende omgivelser på nesten gjengrodde stier og til åpne landskap ned til sjøen. I tillegg fikk vi virkelig føle hva ridning var. Disse hestene var ikke noen gamle dølagamper, men viltre unge varmblodshester med skikkelig krutt i. Golferne fikk nok en herlig runde på en praktfull bane. Vi spiste pizza og startet vorspielet med tequila, det begynet å ta av. Vi havnet på Beacon Island Hotel. Her var det et stort show med konkurranser. Stig og Trond meldte seg på ”Mister Beacon Island”-konkurransen, som fort viste seg å bli omgjort til en missekonkurranse for menn. Stig og Trond lagde et show uten sidestykke, godt supportert av resten av CX gjengen, og det endte med at Trond vant hele konkurransen. Premien var et weekend opphold for to på hotellet.

 

Fredag 29. september

Neste morgen satte vi kursen i retning av Cape Town. Vi stoppet på en strutsefarm og fortsatte vår interne konkurranse med strutseridning. Det var en spesiell opplevelse. Mye mer utfordrende og mye vanskeligere enn å ri hester. Lars stakk av med seieren. Han klarte ikke å stoppe etter målpassering, og veltet ut i et vann sammen med "dyret" sitt. Ferden gikk videre til Cape Town. Naturen vi kjørte gjennom minnet mye om Vestlandet med høye fjell, fjorder og klipper. Endelig var vi framme i Cape Town. På vei inn til sentrum kjørte vi gjennom en getto hvor flere millioner svarte bodde i bare blikk-skur. Vi bodde på et hotell i sentrum like ved Waterfront (ikke ulikt Aker Brygge), som tidligere hadde vært fengslet. Cape Town er et vakker by med et yrende uteliv. Vi startet på Cantine Tequila med mat og drikke, fortsatte på Sports Pub. Her hadde Geir Arne et vågalt CX-sprang over et rekkverk som endte med albuen ut av ledd og et kort sykehus opphold. CX var som vanlig forberedt på det meste, og forbød legene å bruke sitt eget medisinske utstyr, og stilte i stedet opp med sprøyter og annet materiell fra eget, medbrakt depot.

 

Lørdag 30. september

Dagens program var besøk på vingårder, hele 3 stk, ordnet av Øyvind. Masse vin smaking og mange gode viner. Vi fikk en god innføring i produksjon og lagring av vin og også ”champagne”. Veldig bra! Ettermiddagen var satt av til avslapning og shopping. Så var det å gjøre seg klar til siste kveld på byen før hjemreise. Vorspielet på rom 1121 var spesielt bra, og vi var i farta, og klare for å gi det siste vi hadde igjen av krefter på en skikkelig party runde på byen. Det ble en hard og sen kveld hvor vi blant annet var innom en “svart” nattklubb etter først å ha blitt ransaket. Når vi kom inn ble det helt stille, alle så på oss og discjockey`en satte på “Black is black” så det runget i høytalerne. Skal si vi stakk fort.

 

Søndag 1. september

Vi sov noen timer før vi karret oss opp på toppen av Table Mountain. Hvilken utsikt! Her så vi også Robben Island hvor Nelson Mandela satt fengslet. Vi dro tilbake til hotellet, pakket og kjørte til Kapp Det Gode Håp eller Verden Ende som mange sier, med Sydpolen som neste stopp. Veldig spesielt å se skillet i havet der det blå Atlanterhavet møter det grønne Indiske Hav, men nå var det tid for å sette kursen mot Cape Town Int. Airport for å fly hjem.

 

Mandag 2. september

Mellomlander i Johannesburg og Zurich før vi omsider var hjemme i Norge igjen.

 

Deltakere: Henning Almestrand, Øyvind Berg, Einar Golberg, Kåre Hauklien, Geir Arne Malones, Stig Arne Mellerud, Lars Nomme, Helge Snilsberg, Helge Solbakken, Per-Ivar Stokkmo, Johannes Sundet, Trond Morten Aavik 

bottom of page